top of page

Activerende buurtonderzoeken
Doel
Door middel van een onderzoek/ persoonlijke gesprekken in contact te komen met vooral bewoners waar tot nu toe weinig contact mee is. Inzicht krijgen in hun wensen en behoeften en een aantal van hen te activeren om zich in te zetten voor hun woonomgeving en zo ook zelf meer onderdeel te worden van die omgeving.
Opdrachtgevers
Stadsdelen gemeente Den Haag en bewonersorganisaties
Beschrijving
Vaak is in een wijk een kleine groep bewoners actief en ‘zichtbaar’ voor de professionals. Doel van een activerend onderzoek is om in contact te komen met vooral bewoners waar tot nu toe weinig contact mee is, inzicht te krijgen in hun wensen en behoeften en een aantal van hen te activeren om zich in te zetten voor hun woonomgeving en zo ook zelf meer onderdeel te worden van die omgeving. Door hen vervolgens daarbij ondersteuning te bieden, zo nodig financiën (fondsen) voor hun activiteiten aan te vragen, kan hen het nodige ‘steuntje in de rug worden geboden. Activerend onderzoek dus.
Een activerend onderzoek wordt uitgevoerd door het houden van persoonlijke vraaggesprekken met bewoners. De gehanteerde vragen zijn o.a. gebaseerd op de Contactladder, een diagnose-instrument ontwikkeld door Het Verwey-Jonker Instituut.
Bureau SAMEN heeft met deze methoden met succes toegepast in de volgende Haagse wijken:
-
Morgenstond
-
Duindorp
-
Laak
-
Heesterbuurt.
De resultaten waren meer inzicht in de behoeften en wensen van bewoners en activering van bewoners voor vrijwilligerswerk.
bottom of page